Poniedziałkowy poranek to chyba motywacyjnie najtrudniejszy moment w tygodniu. Cała nadzieja w kawie, cała moc w owsiance!Poniedziałek: energetyczna owsianka kawowa
Składniki:
1 miarka płatków owsianych
2 miarki mleka sojowego
1 miarka zaparzonej kawy
banan
garść rodzynek
odrobina cukru
szczypta soli
Przygotowanie:
Mleko i kawę wlej do garnka, wsyp płatki i ustaw na średnim ogniu. Gotuj przez kilka minut, mieszając co jakiś czas. Dodaj cukier i sól. Kiedy płatki będą miękkie dorzuć do owsianki banana oraz rodzynki. Najlepszym dodatkiem do tak przygotowanej owsianki jest czekolada. Polecamy startą gorzką lub odrobinę kakao.
BAZA, czyli przepis podstawowy na owsiankę
Tak przygotowana owsianka jest gotowa do jedzenia, jednak polecamy wam potraktować ją jako bazę - możecie dodać do niej cynamon, miód, orzechy oraz owoce w różnych kombinacjach. W każdej będzie pyszna!
Składniki:
jedna miarka płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych!)
trzy miarki wody
pół miarki mleka
szczypta soli
"Miarką" może być szklanka, filiżanka lub ilość gramów odmierzona za pomocą miarki tradycyjnej. Wszystko zależy od tego, jakiej ilości owsianki potrzebujecie. Płatki należy zalać wodą i ustawić na średnim ogniu. Zagotować (bez mieszania), doprawić solą i wymieszać. Zmniejszyć ogień, gotować jeszcze kilka minut do miękkości, co jakiś czas mieszając. Następnie zdjąć z gazu, dolać mleko i wymieszać.
Do weekendu daleko, za oknem smutno, a praca idzie jakoś powoli... Na taki wtorek jest jedna rada – owsianka, która pokrzepi słodkością, a rozleniwionym szarym komórkom da porządnego kopa.Wtorek: owsianka orzechowa z miodem
Składniki:
BAZA
garść orzechów włoskich
garść orzechów laskowych
2 łyżeczki miodu
pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Do gorącej owsianki podstawowej dodaj miód i mieszaj, tak, by dobrze się rozpuścił. Dodaj orzechy i cynamon, gotuj chwilę mieszając. Na koniec owsiankę posyp odrobiną uprażonych, rozgniecionych orzechów i polej odrobiną miodu.
Po słodkiej, "pocieszycielskiej" owsiance wtorkowej pora na lekką wersję z jesiennymi owocami, która przyspieszy metabolizm i doda wam wigoru.Środa: Lekka owsianka owocowa
Składniki:
BAZA
1 szara reneta
1 gruszka
3 dojrzałe śliwki
szczypta cynamonu i kardamonu
kilka kropli soku z cytryny
ewentualnie: kilka listów świeżej mięty
Przygotowanie:
Jabłko i gruszkę obierz, wytnij gniazda nasienne, śliwki wydryluj i pokrój na części. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, podpraż owoce i dodaj przyprawy. Owoce powinny zmięknąć i się zarumienić. Polej kilkoma kroplami soku z cytryny. Tak przygotowane owoce dodaj do owsianki.
Czwartkowy poranek nie nastraja pozytywnie – trzy dni pracy za nami, dwa jeszcze mamy przed sobą. Na ogół budzimy się zmęczeni, dlatego niech śniadanie będzie pyszne, pożywne i ekspresowe w przygotowaniu.Czwartek: Szybka owsianka z rodzynkami i słonecznikiem
Składniki:
BAZA
garść rodzynek
garść ziaren słonecznika
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Owsiankę podstawową należy przygotować dosypując prócz soli także cukier, cynamon i rodzynki. Na koniec posypujemy owsiankę dużą garść słonecznikowych ziaren. Jeśli nie jesteście aż tak zaspani, możecie je wcześniej odrobinę podprażyć.
Piątek, piąteczek, piątunio! Niech owsianka tego dnia będzie pierwszym krokiem w stronę zbliżającego się weekendu – prosta, wykwintna i efektowna.Piątek: Ananasowa owsianka z bazylią
Składniki:
3 łyżki płatków owsianych
szklanka soku ananasowego
tarta skórka z cytryny
szczypta cynamonu
szczypta soli
łyżka masła
plaster ananasa
kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
Ananasa pokrój na cząstki. Płatki podpraż w suchym garnku, dodaj sól, szklankę soku ananasowego i zagotuj. Odstaw na chwilę. Rozgrzej masło na patelni, wrzuć pokrojony ananas, dodaj szczyptę cynamonu i podsmaż na dość dużym ogniu. Owsiankę wlej do miski, a na niej ułóż ananasa. Całość posyp listkami świeżej bazylii.
Sobotnie śniadanie powinno być wyjątkowe. W końcu to chwila, która zapowiada wolne dwa dni – niech będzie długa, pyszna, ciepła i... owsiana.
Sobota: owsianka kokosowa zapieczona z owocami
Składniki:
szklanka płatków owsianych
pół szklanki otrębów owsianych
1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki startego imbiru
1/4 szklanki rodzynek/suszonej żurawiny
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
jajko
2 łyżki cukru trzcinowego
1 szklanka mrożonych owoców (truskawki/ jagody/ maliny)
2 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 C. Kokilki do pieczenia wysmaruj masłem. Wymieszaj ze sobą płatki owsiane, otręby, wiórki kokosowe, sól, gałkę muszkatołową, cynamon i imbir. Następnie wymieszaj ze sobą mleko kokosowe, jajko, olej i cukier. Połącz wszystkie składniki. Na dno kokilek wsyp rodzynki/żurawinę. Wyłóż połowę przygotowanej masy owsianej. Następnie wsyp połowę mrożonych owoców i jako ostatnią warstwę wyłóż resztę masy owsianej oraz owoców. Piecz przez ok 15 - 20 minut. Owsianka będzie najlepsza z jogurtem naturalnym.
Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Na niedzielny poranek proponujemy extra-zdrową i super-szybką wersję (co by móc poleżeć dłużej i pozwolić sobie na większy deser po obiedzie) owsianki na soku jabłkowym wg Grzegorza Łapanowskiego.Niedziela: Jabłkowa owsianka z imbirem i jogurtem greckim
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
3/4 szklanki świeżego soku jabłkowego
3/4 szklanki wody
szczypta cynamonu, kardamonu i imbiru
pół jabłka
pół gruszki
100 g jogurtu greckiego
łyżka otrębów orkiszowych
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalej świeżym sokiem i wodą. Dodaj cynamon, kardamon i imbir. Gotuj owsiankę na średnim ogniu 3-5 minut, mieszając. Nałóż owsiankę do miseczek, dodaj pokrojone świeże owoce oraz łyżkę jogurtu. Całość posyp otrębami.
napisz do autorki: ewa.bukowiecka-janik@natemat.pl