Myślisz, że pierwsze wino pili Rzymianie? Naukowcy odkryli najstarsze wino świata - nie zgadniesz gdzie! Ma 8 000 lat

Pierwsze wino pochodzi z Gruzji i ma 8 tysięcy lat! wikimedia commons
Gruzja – to ona mogła być krajem pierwszych winiarzy na świecie. To tutaj prawdopodobnie zaczyna się historia chardonnay, cabernet sauvignon i tysiąca innych czerwonych oraz białych win, które dziś cenimy i pijemy. Nie dalej jak wczoraj opublikowano badania, które wskazują, że w Gruzji znaleziono najstarsze wino świata. Wino sprzed 8 tysięcy lat.

Przedmiotem odkrycia są pozostałości trunku na fragmentach ceramiki, których wiek szacuje się na 6000 lat p.n.e. Dotąd uważano, że najstarszy rocznik był o ok. 1000 lat młodszy i pochodził z Iranu, a najstarszy sfermentowany napój ogólnie pochodzi z Chin i ma 9 tysięcy lat. Był to prawdopodobnie koktajl z miodu, ryżu, głogu oraz dzikich winogron – nie można było więc nazwać go winem. Za to trunek odnaleziony w Gruzji, już tak – powstał wyłącznie z winogron. Na ściankach naczyń, których fragmenty poddano analizie wykryto obecność kwasu winowego, jabłkowego, cytrynowego i bursztynowego, a według doktora Patricka McGoverna, archeologa molekularnego z University of Pennsylvania i głównego autora badania, kombinacja tych czterech substancji występuje wyłącznie w winach gronowych. Niestety nie znaleziono śladów, na podstawie których można byłoby wnioskować czy wino było białe czy czerwone.



Znawców historii wina odkrycie nowej „ojczyzny wina” specjalnie nie dziwi. Kultura picia wina od dawna splata się z historią Gruzji, w której od wieków ważnym elementem świętowania było wygłaszanie długich i uroczystych toastów. Archeolodzy od dawna mieli dowody na to, że Gruzini produkowali i pili wino w epoce brązu, okresie klasycznym, grecko-rzymskim oraz w czasach średniowiecznych. Gruzińskie wino było też najbardziej cenionym tego rodzaju trunkiem w Związku Radzieckim. David Lordkipanidze, dyrektor generalny Gruzińskiego Muzeum Narodowego i autor badań twierdzi, że podejrzenia jakoby w Gruzji wino obecne było również w neolicie mieli od dawna.

Gliniane naczynia, na których znaleziono pozostałości po winie, spoczywały ok. 30 mil na południe od Tbilisi. Wszystko wskazuje na to, że 8 tysięcy lat temu przechowywano wino w 300-litrowych okrągłych słoikach. Najprawdopodobniej zakopywano je na czas fermentacji głęboko w ziemi, co w procesie produkcji wina praktykuje się w Gruzji do dziś.

Źródło: nytimes.com

Obserwuj Bliss na Instagramie.
POLUB NAS NA FACEBOOKU
Trwa ładowanie komentarzy...