Cztery pasty do chleba, które zrobisz w 5 minut z tego co masz w lodówce

Kiedy słyszymy słowo dieta, najczęściej dostajemy gęsiej skórki. Od razu przed oczami stają nam puste półki lodówki wypełnione po brzegi światłem lub ewentualnie wodą w butelce (koniecznie mineralną). I choć wiemy, że dieta to nie tyle sposób eliminacji niezdrowych produktów ale styl życia w ogóle, nadal trudno nam zmienić tę optykę.

I trudno się dziwić, bo zmiana stylu życia wymaga najczęściej sporo wysiłku i konsekwencji w zmianie nawyków żywieniowych, a przede wszystkim czasu na przygotowanie posiłków. Zwłaszcza tych z warzyw, które w naszej codziennej diecie powinny stanowić 50 procent i którymi ciężko się najeść. Od czego więc zacząć? Od małych kroków. O ile jesteśmy już wprawieni w robieniu szybkich posiłków w postaci rozmaitych sałat, o tyle brakuje nam urozmaicenia, po które moglibyśmy sięgać kilka razy w tygodniu. Jak się jednak okazuje, nie jest to takie trudne. Wystarczy mieć w lodówce paczkę dowolnej sałaty lub mieszanki sałat gotowych do spożycia, do której dodamy przeróżne dodatki, a po zblendowaniu otrzymamy pyszną pastę, którą można wykorzystać jako dodatek do warzyw, makaronów razowych czy żytniego pieczywa na zakwasie.

Żeby ułatwić wam poszukiwanie sprawdzonych przepisów, wraz z szefem wegańskiej kuchni Tel Aviv Michałem Babińskim, oraz marką Fit&Easy, przygotowaliśmy cztery przepisy na pyszne pasty, które zrobicie dosłownie w pięć minut. Możecie je dowolnie zmieniać, dodając ulubione składniki. Wszystko zależy od tego, na co będziecie mieli ochotę.

Pasta z jarmużu z orzechami

Jarmuż jest rodzajem kapusty o zielonych sztywnych i karbowanych liściach. Ciekawostką jest, że jego liście można zmiękczyć poprzez masowanie ich dłońmi. Źródło białka, witamin (C i K), wapnia, żelaza i potasu oraz przeciwutleniacza - sulforafanu. Zawiera błonnik. Ma działanie przeciwzapalne oraz antynowotworowe, przeciwdziała chorobom serca.

- 25 g jarmużu Fit&Easy
- pół dużego ząbka czosnku
- dwie łyżki orzechów włoskich
- 85 ml oliwy
- 15 g awokado
- dwa trzy listki mięty

Przygotowując jarmuż, odrywamy liście od łodyg i przelewamy gorącą wodą masując, tak aby zmiękły. Dodajemy czosnek, orzechy, oliwę i miętę. Całość blendujemy. Do gotowej pasty dodajemy pokrojone w kostkę awokado. Gotowe!

Pasta ze szpinaku z wegańskim parmezanem

Szpinak pamiętamy najczęściej jako najbardziej nielubiane danie dzieciństwa. I nic dziwnego, bowiem w postaci mrożonej papki nie smakuje najlepiej. Za to w postaci świeżych listków jest nie tylko bardzo zdrowy, ale również pyszny. Liście szpinaku zawierają dużo obniżającego ciśnienie potasu i żelaza. Szczególnie zalecany jest kobietom w ciąży ze względu na zawarty w nich kwas foliowy. Jest również bogaty w witaminę K oraz witaminy z grupy B. Aby szpinak nie stracił swojego kolory, jego listki trzeba zamoczyć w wodzie z lodem. Przed podaniem go do sałat, powinien zostać dobrze wysuszony.

PARMEZAN:
- garść orzechów nerkowca
- 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
- łyżeczka płatków migdałowych
- sól i pieprz do smaku

Orzechy nerkowca, kurkumę, płatki oraz przyprawy zblendować do uzyskania konsystencji parmezanu.

PASTA SZPINAKOWA:
- 80 g szpinaku Fit&Easy
- 15 g pestek słonecznika
- 30 ml oliwy z oliwek
- pół ząbka czosnku
- sól i pieprz do smaku

Szpinak oraz resztę składników zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji. Pastę oraz parmezan połączyć dokładnie mieszając.

Pasta z rukoli z migdałami

Rukola ma lekko orzechowy i ostry smak. Jej oficjalna nazwa to rokietta siewna. Jest zielonym warzywem liściastym i należy do rodziny kapustowatych, choć faktycznie spokrewniona jest z chrzanem i rzodkiewką. Rukola jest bardzo dobrym źródłem folianow oraz witaminy A i C. Zawiera również witaminy z grupy B, witaminę K oraz magnez. Jest niezwykle lekkostrawna i niskokaloryczna. Idealna na tę porę roku ze względu na jej właściwości wzmacniające odporność i zapobiegające anemii.

- 30 g rukoli Fit&Easy
- duży ząbek czosnku
- 30 g płatków migdałowych
- 80 ml oliwy z oliwek
- 5 g jalapeno
- 40 g świeżej brzoskwini (ewentualnie z puszki)
- sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki oprócz brzoskwini blendujemy na pastę. Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę i dodajemy do wcześniej zrobionej pasty. Gotowe!

Pasta z suszonych pomidorów

Wbrew pozorom pomidory nie są warzywami ale owocami. Pomysł na suszone przywędrował do nas z Włoch, gdzie suszy się je na słońcu by uzyskały mocniejszy smak. Swój kolor zawdzięczają likopenowi, który jest silnym przeciwutleniaczem o działaniu przeciwstarzeniowym i antynowotworowym. Pomidory zawierają witaminę E, która w połączeniu z likopenem świetnie działa na kondycję skóry i oczu. Suszone pomidory często przyrządza się w oliwie z oliwek, dzięki czemu powodują one lepsze przyswajanie witamin A, D, E i K. Znajdziemy w nich również mikroelementy takie jak wapń, żelazo, magnez i potas. Pasta z suszonych pomidorów to świetny dodatek do razowego pieczywa, czy po prostu świeżych warzyw, takich jak papryka.

- 300 g suszonych pomidorów z oliwą
- 15 g pestek słonecznika
- 15 g pestek dyni
- 10 g bazylii świeżej
- duży ząbek czosnku
- szczypta chili
- sól i pieprz do smaku
- 5 g czerwonej cebuli

Pestki słonecznika oraz pestki dyni uprażyć z odrobiną soli. Do miski (lub blendera kielichowego) wrzucić suszone pomidory z olejem, czosnek oraz cebulę. Całość przyprawić i drobno zmiksować. Na koniec dodać posiekaną bazylię.

Artykuł został przygotowany we współpracy z marką Fit&Easy

Advertisement
Trwa ładowanie komentarzy...