Matowa czy błyszcząca? Wiemy, czy strona folii aluminiowej ma znaczenie

Matowa czy błyszcząca? Sprawdziliśmy czy strona folii aluminiowej ma znaczenie. Prawo autorskie: leaf / 123RF Zdjęcie Seryjne
W jednej ze scen w filmie „Chce się żyć” Macieja Pieprzycy bohaterowie odpakowują przesyłkę zza granicy. Jest głęboki PRL, dlatego wszystko co do pudła włożyli krewni zdaje się być prawdziwym skarbem. W pewnej chwili on (powiedzmy „mąż”) wyciąga srebrną rolkę i ze zdziwieniem się jej przygląda, na co żona spieszy z wyjaśnieniem: „a to jest do lodówki, to jest super!”. Zachwyt dotyczył folii aluminiowej.

Przez lata jej istnienia i użytkowania panie domu i kucharze głowili się i spierali – czy strona ma znaczenie. Na forach znaleźć można tyle opinii, ilu zaangażowanych w dyskusję. Wyjaśnienie jakoby błyszcząca strona odbijała ciepło, a matowa przyciągała wydawało się dominujące, aż do momentu, w którym w sieci pojawiła się informacja o tym, że... strona nie ma znaczenia. Co ciekawe, potwierdzili ją specjaliści z Reynold's Kitchen, jednego z największych producentów produktów kuchennych w USA – jak pisze kafeteria.pl, z ich badań wynika, że „nie ma znaczenia, którą stroną folii aluminiowej owiniemy nasze danie”. Czyżby?



Będąc niedoświadczoną użytkowniczką folii aluminiowej zrobiłam test pieczenia i smażenia na różnych stronach. I tak: surowy burak nasmarowany oliwą i solą owinięty folią aluminiową błyszczącą stroną do wewnątrz upiecze się znacznie szybciej, aniżeli postąpilibyśmy odwrotnie. Z kolei delikatne mięso ryby upiecze się zawinięte jakkolwiek, w podobnym czasie, choć rzeczywiście błyszczącą do wewnątrz szybciej. Żadna z metod nie powoduje przypalania się warzyw czy mięsa, no chyba, że mocno przesadzimy z czasem i temperaturą.

Wnioski? W sporze o folię aluminiową nie chodzi o to, że owijanie pieczonego mięsa czy warzyw w konkretny sposób zagwarantuje jednoznaczny efekt – albo nam się przypali, albo pozostanie surowe i zimne w środku. W folii można piec i smażyć spowalniając lub przyspieszając ten proces. Ot, cała tajemnica. Zresztą druga część stanowiska specjalistów z Reynold's Kitchen brzmi: „nie ma ryzyka, że matowa strona spowoduje przypalenie się pieczeni, a błyszcząca lepiej zagospodaruje ciepło.” „Nie przypalanie” i „gospodarowanie ciepłem” to jednak nie to samo, co całkowity brak znaczenia której ze stron użyjemy. Potwierdzone empirycznie.

Źródło: kafeteria.pl

Obserwuj Bliss na Instagramie.
POLUB NAS NA FACEBOOKU
Trwa ładowanie komentarzy...