Tłusty czwartek bez wyrzutów sumienia? To możliwe! Poznaj sprawdzony przepis na pyszne dietetyczne pączki

Przepisy na dietetyczne pączki pozwolą cieszyć się przyjemnościami tłustego czwartku bez poczucia winy.
Przepisy na dietetyczne pączki pozwolą cieszyć się przyjemnościami tłustego czwartku bez poczucia winy. Fot. Pixabay
Wielkimi krokami zbliża się święto wszystkich łasuchów. Dokładnie za tydzień, 8. lutego, wypada Tłusty Czwartek, czyli dzień, którego głównym bohaterem jest … pączek. To swego rodzaju ogólnopolski cheat day, w którym (prawie) każdy pozwala sobie na odpuszczenie diety i sięgnięcie po słodką przyjemność.

Często mówi się, że „w tłusty czwartek" się nie liczy, ale czy na pewno? Jeden pączek to prawie 300 kalorii, a powiedzmy sobie szczerze - na jednym poprzestaną tylko ci z największą siłą woli. Co zrobić, aby w ten dzień cieszyć się słodkościami bez wyrzutów sumienia? Z pomocą przychodzą specjaliści od zdrowej kuchni, którzy każdego roku prześcigają się w pomysłach na zdrowe odpowiedniki tłustych wypieków. Jeżeli nie jesteś fanem fit eksperymentów i pomysł na pączki z batatów i bananów, według Anny Lewandowskiej, raczej cię nie zachwycą - spokojna głowa.

W sieci z łatwością można znaleźć przepis na puszyste ciastka, które do złudzenia przypominają tradycyjne pączki, a ich zawartość kaloryczna jest niemal 3 razy niższa. Perspektywa zjedzenia 3 ciastek zamiast jednego jest dosyć kusząca, bo wbrew modzie na wszechobecny minimalizm, w kwestii słodyczy mniej wcale nie znaczy więcej. Jak zatem zabrać się do upieczenia klasycznego pączka w wersji light? Warto zauważyć, że słowo „upiec” jest tutaj kluczowe - zrezygnowanie z tradycyjnego smażenia ciastek w głębokim tłuszczu znacznie redukuje ich zawartość kaloryczną. Na stronie dietetyczne-przepisy, udało nam się znaleźć pomysł na idealnego fit pączka, którego pokocha każdy łasuch.

Przepis na dietetyczne pączki

- 120g pełnoziarnistej mąki pszennej
- 120g mąki tortowej
- 25 g drożdży
- 50g budyniu dosładzanego zdrowym substytutem cukru, np. stewią
- pół szklanki chudego mleka
- łyżeczka cukru
- jedno duże jajko
- aromat śmietankowy

Najlepiej zacząć od przygotowania rozczynu, czyli podgrzania mleka i połączenia go z cukrem, drożdżami i łyżką mąki. Gotową miksturę odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia, a w między czasie zajmujemy się ugotowaniem budyniu z dodatkiem chudego mleka i stewii. Po piętnastu minutach wracamy do rozczynu, dodajemy do niego jajko i całość miksujemy na pianę. Na koniec do wszystkiego dosypujemy mąki i wyrabiamy ciasto do momentu aż zyska konsystencję na tyle zwartą, że odkleja się od dłoni. Aby dodać ciastu więcej smaku, warto wzbogacić je o odrobinę aromatu śmietankowego i dodatkową porcję stewii. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 60 minut.

Po godzinie gotową masę wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość 2 cm. Okrągłym kubkiem lub filiżanką wycinamy w cieście koła, a na środku kładziemy łyżeczkę budyniu (budyń można stosować wymiennie z innym nadzieniem, np. konfiturą malinową w wersji light) i zlepiamy końce, formując kulę, która powoli zacznie przypominać upragnionego pączka. Gdy uporamy się z tym etapem, przygotowane ciastka (powinno ich być około dziesięciu) układamy na blaszce, przykrywamy papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejną godzinę, po której wrzucamy je na kwadrans do piekarnika ustawionego na 180 stopni i voilà! Po 15 minutach możemy cieszyć się pysznymi i zdrowymi pączkami.
Choć przygotowanie zdrowej alternatywy dla tradycyjnego pączka jest dosyć czasochłonne - cały proces zajmuje bowiem około 3 godzin - to świetny smak (i zapach) rekompensuje wszystkie minuty spędzone w kuchni. Domowe wypieki zawierają sprawdzone składniki, w związku z czym w niczym nie przypominają mrożonych pączków z niektórych supermarketów. Jeśli zatem, mimo początku lutego, nadal trzymasz się swoich dietetycznych noworocznych postanowień, nie opuszczasz treningów i unikasz deserów - ten przepis jest dla ciebie. Z pewnością ucieszy również fakt, że fit słodkości łatwo zgubić podczas stosunkowo krótkiego treningu. Jak spalić pączka? Wystarczy pół godziny biegu, aby organizm „zapomniał” o 3 pączkach w wersji light. Jeżeli zaś blaszka wypieków zniknęła w kilka minut, zacznij ugniatać masę na kolejne - godzina wyrabiania ciasta to 100 spalonych kalorii! Wydaje się, że zdrowe pączki nie mają wad, dlatego nie warto czekań ani minuty dłużej. Czas zacząć piec już dziś, aby do tłustego czwartku dojść do fit perfekcji.
Trwa ładowanie komentarzy...