Kolacja walentynkowa? Dzieciaki z „MasterChefa” zdradzają przepisy, które zawstydzą każdego romantyka

Natalia Paździor, Zosia Zaborowska, Julia Cymbaluk
Natalia Paździor, Zosia Zaborowska, Julia Cymbaluk fot. TVN/FOKUSMEDIA/NEWSPIX.PL
Możesz być fanem Walentynek, możesz być cichym hejterem, ale jeść każdy musi i jeśli tylko chcesz, możemy sprawić, że twoja walentynkowa kolacja zamieni się w festiwal smaków. O, przepraszam, nie my, tylko kilkoro bardzo utalentowanych dzieci.

Do walentynkowego eksperymentu zaprosiliśmy gwiazdy programu „MasterChef Junior”. Mają od 10 do 15 lat, a doświadczeniem i fantazją kulinarną potrafią zawstydzić dorosłych. To nasze pogotowie walentynkowe. Jeśli tak jak ja jesteś kulinarnym analfabetą, spokojnie, weźmy się za ręce i wspólnie przejdźmy przez to pole minowe. Przed nami stoi kilkoro uśmiechniętych, niewinnych dzieci, które wiedzą, jak to zrobić. To nie może być trudne. Nie może. Nie może. Nie może...

Pyszne pancakes - Natalia Paździor

– Pancakes to świetny pomysł na śniadanie dla swojej Walentynki. Są pyszne, słodkie, ale najlepsze będą wtedy, gdy włożysz w nie całe swoje serce – z rozbrajającą szczerością przekonuje Natalia Paździor, zwyciężczyni pierwszej edycji programu "MasterChef Junior" (13 lat, gdy wygrała program, miała 11 lat). Koncentruję swój mózg na jednej myśli, uruchamiam skaner pamięci, czuję jak razem galopujemy przez całe moje życie i... nic. No niestety. Nigdy nie robiłam pancake'ów.
Nie szkodzi!

Składniki:
2 jajka
2 szkl. mąki
75 g masła roztopionego
1,5 szkl. mleka
1/3 szkl. cukru pudru
szczypta soli
3 łyżki proszku do pieczenia
1/2 kg truskawek
maliny i mięta do dekoracji

Roztrzep jajka w misce, dolej mleko i wymieszaj. Mąkę przesiej i dodaj do mokrych składników. Do tej samej miski wrzuć pozostałe składniki: cukier puder, proszek do pieczenia, szczyptę soli, na końcu masło i wymieszaj. Odstaw na 15 minut. Smaż na suchej patelni, aż placuszki się zarumienią. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. z malinami, truskawkami, borówkami, miodem, orzechami. Przyznacie, że sposób podania zasługuje na uwagę.

Czekoladowy pudding chia - Zosia Zaborowska

Jeśli z jakiegoś powodu uznaliście, że przepis na pancakes był za trudny, mam poważną konkurencję dla tego deseru. Przepis autorstwa Zosi jest prosty i efektowny. – Panowie, jeśli taki deser przygotujecie swoim paniom, na pewno zobaczycie uśmiech na ich buziach. Jest bardzo prosty, szybki i fit, a dla dziewczyn do dosyć istotna sprawa – mówi Zosia.
Składniki:
Puszka mleka kokosowego
100 g gorzkiej czekolady
Około 1/2 szklanki chia (szałwia hiszpańska)
Łyżka syropu klonowego
Jeżyny lub inne kwaśne owoce

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Do czekolady dodajemy troszkę mleka i rozrabiamy, aby się nie zważyła. Wlewamy do pozostałej części mleka i dokładnie mieszamy. Dosypujemy chia i jeżyny. I... gotowe! Powstałą miksturę przelewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na godzinkę.

Łosoś w sosie pomarańczowo imbirowym - Luiza Baaziz

Kolejna uczestniczka "MasterChefa Juniora" postawiła na coś mniej słodkiego, a bardziej pożywnego.

Lody włoskie its maj lajf A tak serio to są pyszne

Post udostępniony przez Luiza Baaziz (@luiza.baaziz)

Składniki:
Łosoś
Sok z 2 pomarańczy
1 mango
1 awokado
Kolendra
Syrop klonowy
Ziemniaki fioletowe
2 łyżki śmietany 30%
Oliwa z oliwek
Olej rzepakowy
1 papryczka chili


Ugotuj ziemniaki w wodzie z solą, następnie odcedź i tłuczkiem ubij je razem ze śmietaną. Łososia natrzyj solą i zalej sokiem z 1 pomarańczy (marynuj przez 20 min.). Następnie usmaż łososia na oleju rzepakowym. Papryczkę i cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie z oliwek, dodaj sok z 1 pomarańczy. Redukuj. Połówkę mango i awokado pokrój w kostkę, zalej dressingiem z wymieszanej oliwy, cukru i kolendry. Drugą połówkę mango zblenduj na gładki mus. Udekoruj na talerzu.

Deser czekoladowy z brandy - Julia Cymbaluk

Wielki talent w małym ciałku. Julia wygrała drugą edycję "MasterChef Junior". Ma dopiero 10 lat, a już jest kulinarnym wymiataczem i jak równy z równym może stawać w szranki z dorosłymi. Dzisiaj przygotowała dla was coś prostego i smacznego, czym możecie zawrócić w głowie swojemu wybrankowi lub wybrance.
Składniki na 20 porcji:
225 g gorzkiej czekolady 70%
2 łyżki brandy
30 g masła w temperaturze pokojowej
3 duże jajka (osobno białka i żółtka)
50 g drobnego cukru do wypieków
125 ml śmietany kremówki 36%

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i alkohol, pod koniec rozpuszczania dodaj masło. Ubij białka z cukrem na puszystą pianę. Podziel ubite białka na pół i dodaj do czekolady, a następnie wymieszaj. Ubij śmietanę i dodaj do musu z resztą piany z białek. Taki mus przełóż do pucharków i odstaw do lodówki na 30 min.

Panna cotta - Patryk Piskorz

Patryk to mały dżentelmen. Jest ujmujący, czarujący i powściągliwy, a jego dania to prawdziwa uczta smaków. Wiem, brzmię jak głos z reklamy, ale jeśli go poznacie, zrozumiecie, o czym mówię. Patryk przygotował dla was coś włoskiego.
Składniki na 2 porcje:
125 ml mleka
125 ml śmietany
30 g cukru
5 g żelatyny
100 g malin
cukier do smaku

Mleko, śmietanę i cukier podgrzać. Żelatynę namocz w zimnym mleku i odstaw do napęcznienia. Gdy żelatyna spęcznieje, zalej ją gorącym mlekiem i wlej do garnka. Potem przelej do formy lub szklanki. Wstaw do lodówki i czekaj. Maliny rozgnieć widelcem z cukrem i wylej na gotowy deser. Smacznego!

Beza Pavlowa - Bartosz Kulik

Bartek to konkretny chłopak, zatem jego przepis również jest w punkt. Z tego towarzystwa jest też najstarszy, zatem wiek zobowiązuje.
Składniki:
5 jajek
175 g drobnego cukru białego do wypieków
Szczypta soli
Pół opakowania serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
125 ml śmietany 36%
Laska wanilii
Listki mięty
Garść ulubionych owoców wybranka lub wybranki

Zaczynamy od zrobienia bezy. Oddzielamy żółtka od białek (żółtka nie będą już
potrzebne). Białka ubijamy. Na początku ubijania dodajemy szczyptę soli, a gdy białka zaczną się pienić, stopniowo wsypujemy cukier. W momencie, gdy białka będą już ubite, przekładamy całość na papier do pieczenia. Bezę pieczemy w temperaturze 125°C przez 10 minut, po tym czasie obniżamy temperaturę do 110°C i pieczemy tak dalej przez minimum godzinę.

Następnie przekładamy do miski śmietanę i ubijamy ją do uzyskania sztywności. W drugiej
misce łączymy mascarpone i nasiona wanilii. Stopniowo do niej dodajemy ubitą śmietanę.
Krem wykładamy na bezę, dekorujemy miętą oraz owocami.
Trwa ładowanie komentarzy...