Smażenie na piasku to nowy trend? Ta technika jest znana od wieków!

Ze smażeniem z wykorzystaniem piachu często można spotkać się na azjatyckich street foodach
Ze smażeniem z wykorzystaniem piachu często można spotkać się na azjatyckich street foodach Fot. Youtube
Piasek i gotowanie lub smażenie to połączenie niemożliwe? A jednak! Okazuje się, że to znana i praktykowana od wieków technika kulinarna, która służy zarówno do gotowania, jak i smażenia i naprawdę działa i sprawdza się w różnych warunkach. O co chodzi?

Czasem w potrawach, zwłaszcza takich zawierających grzyby albo warzywa korzenne, zdarza się natrafić na ziarenko piasku. Nie jest to jednak efekt pożądany, a wręcz przeciwnie – zwykle wynika ze złego oczyszczenia produktu przez niedokładnego kucharza. W pewnym przypadkach piasek może okazać się jednak bardzo pomocny.
Gotowanie w piasku to technika, która dawniej była stosowana powszechnie i od wieków używano jej na całym świecie. – mówi w rozmowie z naTemat Paweł Krysiak z Instytutu Sztuki Kulinarnej. – Piach akumuluje ciepło i długo je oddaje, co jest w kuchni niezwykle przydatne, zwłaszcza przy wykorzystywaniu technik powolnego gotowania.

Jako najprostszy do wyobrażenia sobie przykład, który pokazuje działanie piasku w kuchni Krysiak wskazuje przyrządzanie jajka – Przy gotowaniu jajka często może się zdarzyć, że trzymamy je w wodzie zbyt długo, efektem czego jest tworząca się wokół żółtka czarna obwódka, będąca wynikiem wydzielenia się związków siarki. Gotowanie jajka w piasku nie pozwoli na żadną tego typu wpadkę, ponieważ technika pozwoli na dokładne i równomierne przygotowanie jajka w takiej postaci, na jaką mamy ochotę.

Piasek może służyć nie tylko do gotowania, ale również smażenia potraw. Choć wydaje się to niewyobrażalne, może z powodzeniem służyć jako zastępnik oleju lub innego tłuszczu, używanego do przygotowania potraw na patelni czy woku a jego zastosowanie sprawi, że dania będą zdrowsze i dużo mniej tuczące. Ta technika wywodzi się z Indii i choć brzmi to dziwnie, w internecie można znaleźć całą masę filmików, na których ludzie, w wielkich wokach, przygotowują popcorn, chrupki czy frytki przy użyciu piachu.

Współpracujący z Instytutem Sztuki Kulinarnej, szef kuchni Tapinder Sharma wspomina, że z dzieciństwa w Indiach przypomina sobie sytuacje, w których do wsi i miasteczek przyjeżdżał wóz z ludźmi, którzy na wielkim woku przygotowywali m.in. kukurydzę używając do tego piachu lub kruszonej cegły. Technikę można porównać do smażenia w głębokim tłuszczu, która wykorzystywana jest do obróbki składników, które potrzebują być otoczone ciepłem. Sharma twierdzi jednak, że – przynajmniej jeśli chodzi o Indie – technika ta nie była motywowana względami prozdrowotnymi a jedynie praktycznymi. Wykorzystywanie gorącego tłuszczu przez objazdowych kucharzy byłoby problematyczne. Zastosowanie piachu czy tłuczonej cegły, po skończonym gotowaniu, pozwalało szybko spakować garnek i udać się do kolejnej wsi.
Czy tę technikę możemy zastosować również w domu? Paweł Krysiak mówi, że w sprzedaży dostępne są nawet specjalne kuchnie, gazowe lub elektryczne, posiadające zasobniki piaskowe. – W tym przypadku działa to jednak inaczej. Zasobnik z piachem nie służy do gotowania poszczególnych składników bezpośrednio w jego wnętrzu, a jedynie do podgrzewania potraw w garnkach ustawionych na kuchence. Pozwala to na dłuższe zachowanie ciepłoty posiłków bez ryzyka ich spalenia.


Smażenie w piachu, choć zyskało popularność w internecie, nie jest niczym rewolucyjnym, a jego dawne zastosowanie wcale nie wynikało z chęci zmiany nawyków żywieniowych a z wygody. Można spróbować go z czystej ciekawości, ale w dzisiejszych czasach znacznie praktyczniejsze są techniki, które w kuchni stosujemy na co dzień .
Trwa ładowanie komentarzy...