Zamiast mrożonej herbaty wybierz... kombuchę. Oto napój, który pokochali hipsterzy

Grzybek kombuchy nie wygląda może zbyt apetycznie, ale jest niezbędny do wytworzenia napoju. Jeśli nie odpowiada nam herbaciany smak, do domowej kombuchy możemy dodać owoce
Grzybek kombuchy nie wygląda może zbyt apetycznie, ale jest niezbędny do wytworzenia napoju. Jeśli nie odpowiada nam herbaciany smak, do domowej kombuchy możemy dodać owoce Fot. Instagram/ wickedbooch, hughesforhealth
W to lato znajdziecie ją na wielu barowych półkach, wśród butelek coli, wody i soków. Wygląda trochę jak ice-tea, ale jej egzotyczna nazwa wprowadza w zakłopotanie. Czym jest kombucha, napój, który podbija serca hipsterów (i nie tylko) w całej Polsce?

Skojarzenia z herbatą nie są tutaj błędne. Kombucha (czyt. kombucza) to grzyb japoński, zwany również herbacianym, który stosowany jest od dawien dawna w medycynie naturalnej. Szczególnie cenny jest wytwarzany z niego napój, który powstaje z połączenia grzyba i posłodzonej cukrem herbaty. Zachodząca fermentacja sprawia, że powstały płyn zyskuje cudowne właściwości zdrowotne, jednak - jak we wszystkim - w piciu kombuchy trzeba zachować umiar, ponieważ zbyt duża ilość napoju może wywołać niepożądane skutki, takie jak bóle głowy, zaparcia czy wzdęcia.

Zalety i skutki uboczne picia kombuchy
Skutki uboczne są raczej krótkotrwałe i wynikają przede wszystkim z wprowadzenia do diety sfermentowanego składnika, których to na co dzień nie spożywamy zbyt wiele. Gdy organizm przywyknie do przyjmowania napoju, nie powinniśmy doświadczać już żadnych nieprzyjemnych efektów jego działania. Choć teraz mówi się, że skutki uboczne są tymczasowe, to jeszcze w połowie lat 90. w USA lekarze przestrzegali przed nadmiernym spożywaniu napoju. Picie kombuchy z rozsądkiem może jednak przynieść organizmowi wiele korzyści, jeżeli jednak mamy wątpliwości, warto regularne stosowanie kombuchy skonsultować ze specjalistą.
Fani napoju uważają, że pomaga on nie tylko oczyścić organizm z toksyn, ale również wzmocnić ogólną odporność, uregulować procesy trawienne i ciśnienie krwi, przyspieszyć metabolizm i wspomóc odchudzanie. Na forach internetowych można przeczytać również o tym, że napój wspiera pracę wątroby i trzustki, korzystnie wpływa na nastrój, dodaje energii, a nawet - zapobiega chorobom nowotworowym. To tylko część z wielu opisywanych korzyści płynących z picia napoju. Do zbawiennego wpływu kombuchy na zdrowie warto jednak podchodzić z odpowiednim dystansem i nie pić naboju w zbyt dużych i zbyt częstych dawkach.

Co będzie potrzebne do wykonania kombuchy?
- 1 grzybek kombuchy
- szklany słoik
- 50 ml starego napoju kombucha (może być napój sklepowy) lub 2 łyżki octu jabłkowego
- 2-3 torebki herbaty lub 2 łyżki herbaty liściastej
- 2 litry filtrowanej wody - 150 gram cukru
- gaza
- gumka recepturka
Czytaj więcej

Kombuchę znajdziemy w części sklepów i na półkach wielu barów. Może być dobrym sposobem na letnie orzeźwienie i ma szansę powtórzyć sukces napojów herbacianych i lemoniad na bazie yerba mate, które królowały przez kilka ostatnich sezonów. Kombuchę można wykonać również w domu - po połączeniu niezbędnych składników wystarczy odłożyć napój na kilka dni, a potem delektować się jego smakiem.
Trwa ładowanie komentarzy...