Jest już lista Superfoods 2018. Dietetyczka pokazuje, które z rzeczy dostępnych w każdym sklepie są o niebo lepsze

Warto sięgnąć po nasze superfoods
Warto sięgnąć po nasze superfoods Fot.123rf
Superfoods na 2018 rok zaskakują. Mąka krykietowa wykonana ze świerszczy, kawa z grzybów, czy napój na bazie octu jabłkowego to tylko niektóre z modnych jedzeniowych wynalazków. Nie brzmią zbyt smakowicie, ale uchodzą za mega zdrowe. Może tak jest, ale nie ma co silić się na oryginalność, tylko warto sięgnąć po nasze sprawdzone superfoods. Zapytaliśmy eksperta, co wybrać spośród całej gamy warzyw, owoców i rozmaitych produktów, uchodzących za zdrowe.


2018 rok pod kątem kulinarnym zapowiada się bardzo zdrowo, ale średnio smakowicie. Mąka krykietowa zrobiona ze świerszczy budzi raczej odrazę, niż chęć sięgnięcia po nią i dodania jej do śniadania. Jednak to właśnie mąka krykietowa jest wymieniana jako jeden z superfoods 2018. Świerszcze posiadają trzy razy więcej białka niż kawałek steku, a zrobiona z nich mąka jest źródłem aminokwasów i magnezu. Z kolei napój "switchel", który tworzy się z octu jabłkowego, świeżego imbiru, syropu klonowego oraz wody, ma działanie orzeźwiające, przeciwzapalne i oczyszczające. Taka mikstura pobudza pracę jelit, łagodzi stany zapalne żołądka i dostarcza bogate w potas elektrolity. Olej z awokado wspomaga pracę serca, poprawia wygląd naszej skóry oraz neutralizuje wolne rodniki.


Kawa z grzybów, różowy ananas, biały bez i owoc camu camu
Kolejny superfoods, czyli kawa na bazie grzybów wspomaga produkcję szarych komórek i wzmacnia układ odpornościowy. Dzięki olbrzymiej ilości błonnika reguluje trawienie. Z kolei biały bez najlepiej stosować zimą, gdy dopada przeziębienie. Tą odmianą bzu podobno warto wspomagać się podczas przeziębienia czy bólu gardła. Różowy ananas posiada likopen, który ma działanie antynowotworowe. Camu camu to malutki i kwaśny owoc, bogaty w witaminę C. Chroni organizm przez wczesnym starzeniem i poprawia nastrój. Nazwy produktów brzmią egzotycznie, ale są również u nas mało osiągalne. W takim razie jak podążać za zagraniczną modą i sięgnąć po dziwne jedzenie przyszłości?

Według dietetyczki Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz, obcobrzmiące superfoods można stosować, pod warunkiem, że zdrowo się odżywiamy, a poszczególne produkty dokładamy do codziennych posiłków. – Ja jestem przeciwniczką superfoods, bo uważam, że superfoods to jest nasza zdrowa dieta. Jeżeli będziemy stosować te wszystkie mąki, nasiona i inne produkty, które faktycznie są bardzo wartościowe, ale nasza dieta nie będzie taka jak trzeba, to absolutnie nie będzie żadnego korzystnego wpływu z ich zastosowania– zdradziła nam ekspertka. I dodała: – Jeżeli na co dzień zdrowo się odżywiamy i sobie dokładamy produkty superfoods, które mają dużą gęstość odżywczą, to wtedy jak najbardziej mogą być dobre dla naszego zdrowia.

Według Stolińskiej-Fiedorowicz, nie ma co silić się na oryginalność i szukać produktów, które w Polsce są mało dostępne. Lepiej sięgnąć po nasze superfoods. – Nie ma co przesadzać. Nie jestem zwolenniczką wydziwiania i szukania produktów, które są drogie i ciężkie do zdobycia. Warto postawić na nasze produkty, na przykład zielone warzywa. Teraz wraca się do jarmużu. Dla naszego zdrowia dobre też będą orzechy włoskie, siemię lniane, kasza gryczana i owoce jagodowe, takie jak truskawki, maliny, jagody i jeżyny. To one mają najwięcej polifenoli, czyli organicznych związków chemicznych występujących w roślinach. Dla mnie żywność przyszłości to również algi morskie, wodorosty i nasiona chia. One w małej objętości zawierają bardzo dużo cennych składników, jak żelazo, magnez oraz kwas omega-3.
Dietetyczka zwraca uwagę na to, że udziwnione produkty, takie jak m.in. kawa z grzybów, mogą u nas być popularne, ale dopiero za parę lat. – Przebiją się, ale na pewno nie teraz. Tak jak nasiona konopne, o których mówiło się rok temu. Zaczynamy słyszeć o tych dziwnych rzeczach, ale one jeszcze u nas są bardzo mało znane. Może na razie warto do porannej owsianki dorzucić garść owoców, a do koktajlu jarmuż? W końcu dobre, bo polskie!

Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...
NEWSWEEK 0 0Dlaczego faceci w Polsce stracili ochotę na seks? Powodów jest mnóstwo, ale jeden najważniejszy
O TYM SIĘ MÓWI 0 0Masz "powyborczego doła" po zwycięstwie PiS? Psycholożka radzi, co trzeba zrobić
0 0Cyfrowi kryminaliści spuszczają nam spory łomot. "Ale mamy coś, czego nie mają oni"

POLECAMY

KINO 0 0Widziałem ostatni film Piotra Woźniak-Staraka. Aż trudno uwierzyć, że to polska produkcja
0 0"Daleko mi do ideału, ale lubię pomagać ludziom". Rinke Rooyens o nowym programie i ojcostwie
0 0"Cierpią w samotności". Codziennie 12 polskich mężczyzn popełnia samobójstwo
0 0"Syn chce być na zaprzysiężeniu, a ma zakaz wstępu". Jest decyzja Sejmu ws. Hartwicha
0 0"Prosili: zróbcie coś dla moich dzieci". Ta partia czekała 15 lat, żeby dostać się do Sejmu
0 0Tysiące protestujących na ulicach Londynu. Johnson wściekły po głosowaniu ws. brexitu
Britax 0 0Ten fotelik to nowy wymiar bezpiecznych podróżny z dzieckiem. Dzieci i rodzice go pokochają!
O TYM SIĘ MÓWI 0 0Nie obchodzą cię zmiany klimatu za 50 lat? Wiemy, jak będzie wyglądała pogoda w Polsce za dekadę
DADHERO.PL 0 0Mieliśmy polskiego Raya Charlesa. Genialny Dawid Ogrodnik w filmie "Ikar. Legenda Mietka Kosza"
0 0Joanna Przetakiewicz w nagiej sesji. "Zapisuję sobie pani zdjęcia w telefonie"

DADHERO.PL

0 0Nie masz pojęcia, jak wychować swoją córkę? Tato, oto 10 złotych rad specjalnie dla Ciebie
0 0Dobry zegarek nie musi być "Swiss Made". Fajne czasomierze powstają i w innych krajach Europy