Boisz się, że w święta znowu przytyjesz? Te słodkości są pyszne i mniej tuczące niż ich tradycyjne wersje!

Wielkanocne ciasta są pyszne, ale jednocześnie tłuste. Wystarczy kilka małych zmian, aby cieszyć się pysznymi i lekkimi wypiekami
Wielkanocne ciasta są pyszne, ale jednocześnie tłuste. Wystarczy kilka małych zmian, aby cieszyć się pysznymi i lekkimi wypiekami Fot. Pixabay
Święta wielkanocne już za kilka dni. A jak święta, to i suto zastawiony stół. Pełny nie zawsze zdrowych potraw, w tym także ciast i słodkości. Oczywiście nie sposób sobie wszystkiego odmówić, ale warto pomyśleć o lżejszych zamiennikach, które są równie smaczne, ale znacznie mniej tuczące. Mazurek, baba wielkanocna i pascha w wersji fit to słodkości bez wyrzutów sumienia.

Czym zastąpić biały cukier?

Współcześnie w sklepach możemy znaleźć wiele zamienników klasycznego cukru, które pozwolą na "odchudzenie" tradycyjnych wypieków. Które najlepiej sprawdzą się w ciastach? – Przy wypiekach doskonale sprawdzi się stewia. Choć jej ziołowy posmak nie wszystkim odpowiada przy słodzeniu herbaty czy kawy, to w pieczeniu, w połączeniu z owocami czy kakaem, sprawdza się doskonale – mówi naTemat Hanna Stolińska-Fiedorowicz. – Można stosować również ksylitol, który ma o połowę mniej kalorii niż biały cukier i nie podnosi poziomu glukozy w organizmie albo postawić na dodatek suszonych owoców, które osłodzą ciasto.

Dietetyk podkreśla także, aby przy pieczeniu ciast stosować inne rodzaje mąki niż pszenna oraz unikać stosowania utwardzanej, pełnej szkodliwych kwasów trans, margaryn, którą najlepiej zastąpić olejem rzepakowym.

Wybrałam 3 przepisy z popularnych polskich blogów, które nawiązują do wielkanocnych deserów, ale są dużo mniej tuczące. Te słodkości można jeść (prawie) do woli!

Mazurek

Mazurek to na wielkanocnym stole pozycja wręcz obowiązkowa. W tym roku dobrym wyborem może okazać się kokosowy mazurek wg Anny Lewandowskiej, który dzięki daktylom, czekoladzie i powidłom dostarczy nam słodkości na idealnym poziomie. Dodatkowym plusem jest fakt, że jego wykonanie jest banalnie proste – wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy, wykładamy do formy i pieczemy kwadrans w temperaturze 180 stopni.

W ciągu 15 minut przygotowujemy masę, której bazą są ugotowane w śmietanie daktyle. Po dorzuceniu do nich pozostałych składników całość miksujemy i wykładamy na upieczony spód. Wierzch można udekorować powidłami, roztopioną czekoladą i płatkami migdałów.

Składniki na ciasto:
5 jajek
2 łyżki oleju kokosowego
10 łyżek mąki kokosowej
szczypta wanilii
szczypta
Składniki na masę czekoladową:
8 daktyli
150 ml śmietany ryżowej
1 łyżeczka masła klarowanego
2 łyżki kakao
4 łyżki
Dekoracja:
powidła porzeczkowe
czekolada
migdały
Czytaj więcej

Babka jogurtowa

Babka wielkanocna to kolejny klasyk, który z dumą dominuje na wielkanocnych stołach. Tradycyjna babka jogurtowa jest tłusta, ale wystarczy kilka zmian w przepisie, aby otrzymać ciasto, którego porcja ma, jak podaje autorka bloga dietetyczne-przepisy, jedynie 100 kcal. Wykonanie również jest bardzo proste. Zaczynamy od ubicia jaj na pianę – to doda ciastu lekkości, co przy zredukowanej ilości tłuszczu jest bardzo istotne – do piany dodajemy jogurt, mleko i olej.


Następnie wszystko miksujemy i uzupełniamy proszkiem do pieczenia, aromatem i stewią, która jest doskonałym zamiennikiem cukru i zadowoli każdego łasucha. Masę przelewamy do formy i pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g jogurtu naturalnego 2 % tłuszczu
3 łyżki oleju 45g
2 jajka
3 łyżki mleka 0,5 % tłuszczu
2 łyżki cukru brzozowego 40g
łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy
stewia do smaku
Czytaj więcej

Pascha

Pascha to specyficzny deser, który albo się uwielbia albo nienawidzi. Dla fanów smakołyku mamy dobrą wiadomość – istnieje dietetyczna wersja paschy, która zachwyca smakiem i nie przeraża kalorycznością. Ja pomysł na ten fit deser znalazłam na blogu Fantazje Magdy K., ale bakalie możesz dobierać według własnych upodobań. Paschę wykonujemy podobnie jak w tradycyjnym przepisie, podmieniając pewne składniki. Przede wszystkim wybieramy twaróg półtłusty i mielimy go, najlepiej 2-3 razy. Żółtka jaj gotujemy i następnie ubijamy z olejem kokosowym na delikatną, pyszna masę, którą razem z bakaliami, aromatem i wanilią dorzucamy do twarogu.

Na koniec słodzimy, zgodnie z upodobaniami, zamieniając cukier na naturalny dosładzacz, np. ksylitol. Duże sitko wykładamy ręcznikami papierowymi i na nie wykładamy masę, która musi być maksymalnie zbita. Przykrywamy ją talerzykiem i zostawiamy na noc w lodówce, aby następnego dnia delektować się jej doskonałym smakiem.

Składniki
1 kg twarogu półtłustego
5 ugotowanych na twardo żółtek
150g oleju kokosowego
ziarenka z laski wanilii
300g ulubionych orzechów
100g posiekanych suszonych moreli/śliwek/daktyli
50g suszonej żurawiny lub rodzynek
20g skórki pomarańczowej
30ml rumu lub kilka kropel aromatu rumowego
naturalny słodzik do smaku: ksylitol, stewia lub erytrytol
Czytaj więcej

Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie
Trwa ładowanie komentarzy...