Słodkie smaki Nowego Jorku w Warszawie. Lody w ciastkach będą hitem tego lata

Lody w ciastkach to deser charakterystyczny dla Nowego Jorku, w którym wychowały się siostry Frankowskie
Lody w ciastkach to deser charakterystyczny dla Nowego Jorku, w którym wychowały się siostry Frankowskie Fot. Instagram/ frankwarsaw
Lody to deser idealny na upały. Ochłodzi, osłodzi i sprawi, że dzień stanie się lepszy. Znamy lody w kubeczkach, rożkach i na patyku, sorbety, mleczne i jogurtowe. Kiedy wydaje ci się, że wiesz już o nich wszystko, pojawiają się one - lody w ciastkach. Gdy raz ich spróbujesz, nie będziesz chciał wrócić do innych.


Lodowa kanapka w nowej odsłonie
Lody w ciastkach mogą stać się hitem tego lata. Są nie tylko pyszne, ale też śliczne, więc jeśli prowadzisz Instagrama i potrzebujesz wyjątkowych zdjęć, ten deser nada się idealnie. Lodowe kanapki to nie nowość, fakt. Ale już lody zamknięte w dwóch świeżych, maślanych lub karmelowych ciasteczkach to coś, co do tej pory trudno było w Polsce znaleźć.

Warszawską kawiarnię Frank założyły dwie siostry - Olga i Joanna, które swoją przygodę z lodowymi kanapkami zaczęły rok temu na warszawskim Nocnym Markecie. Poza nimi pieką również m.in. torty na zamówienie.

– Siostra jest wykształconym, cukiernikiem skończyła International Culinary Center w Nowym Jorku (prestiżowa szkoła kulinarna - przyp.red.). Obie zresztą urodziłyśmy się w tym mieście i chciałyśmy jego cząstkę przemycić do Warszawy – opowiada Joanna Frankowska – To bardzo nowojorski deser, który proponuje wiele tamtejszych cukierni – dodaje.
Własna receptura i naturalne składniki
Dziewczyny wprowadziły na rynek słodkości nową jakość, która - sądząc po pozytywnych recenzjach i pierwszych naśladowcach - ma szansę stać się ulubionym deserem wielu. Dopracowana receptura, nad którą siostry pracowały miesiącami sprawia, że smak lodów i ciastek jest naprawdę wyjątkowy.

– Wszystko robimy od podstaw, tylko z naturalnych składników. Metodą prób i błędów udało nam się stworzyć recepturę, z której jesteśmy dumne. Bywało, że siostra kładła przede mną 10, moim zdaniem, identycznych ciastek, z których każde jednak odrobinę różniło się smakiem. Po miesiącach udało nam się wybrać idealne – wspomina Joanna.
W cukierni coś dla siebie znajdzie zarówno miłośnik klasyki, jak i oryginalnych smaków. W stałej ofercie dostępne są waniliowe lody, w ciastkach z kawałkami czekolady, ale znajdziecie tam też lody o smaku popcornu w karmelowych ciastkach albo jagodowe, otoczone wypiekami o smaku fiołków.


Jak mówi Joanna, smaki starają się dobierać tak, aby dogodzić, odwiedzającym je klientom, choć nie bez znaczenia jest również nastrój Olgi, która w cukierni jest prawdziwą artystką.
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...
POLECAMY 0 0Polacy sprzątają Himalaje. Andrzej Bargiel wziął worki i poszedł na lodowiec. "Ilość śmieci szokuje"
MOTO 0 0Skoda Kodiaq, Karoq, Kamiq. Nazwy podobne, ale auta różne. Najlepiej wyjaśnia to… Krystyna Czubówna
Fundacja Citi Handlowy 0 0Organizacje pozarządowe otrzymały wsparcie. Pomoc ma trafić do m.in. migrantów
ASZdziennikMotorola 0 07 pomysłów na wieczór, które są tak fajne, że aż szkoda ich nie wrzucić na Insta
0 0Możesz się pozbyć boomboxa. Ten niezniszczalny głośnik stanie się sercem każdej imprezy
0 0Po 15 latach Scooby-Doo wraca na ekrany kin. Usłyszymy same gwiazdy
0 0Tusk opublikował poruszający film. Nagranie pokazuje jego najważniejsze osiągnięcia
0 0"Chyba to nie mój świat". Tyszkiewicz już rozczarował się pracą w Senacie
dad:HERO 0 0"Trzeba mieć do kogo wracać..." płk Kruczyński z GROM o tym, jak być komandosem i ojcem
0 0Czy kobiecy sutek zgorszył Moneta? Wyprosili matkę, teraz się tłumaczą