Tempeh. Zamiennik tofu, którym zachwycą się nie tylko weganie, ale też mięsożercy

Tempeh jest pyszny i zdrowy
Tempeh jest pyszny i zdrowy Fot. Instagram/welness.jess
Tofu, czyli sojowy twarożek, znają i lubią nie tylko weganie. Od niedawna kuchnie i wegańskie restauracje podbija jego zamiennik. To pochodzący z Indonezji tempeh, czyli sfermentowane nasiona soi. Być może brzmi mało zachęcająco, jednak jest pyszny i bardzo zdrowy.


Choć istnieje już wiele lat, polski rynek zaczął podbijać od niedawna. Wywodzi się z kuchni indonezyjskiej. Jest wytwarzany z całych ziaren soi poddawanych procesowi fermentacji. Tempeh uzyskuje się poprzez dodanie do niego grzyba Rhizopus oligosporus, poprawiającego strawność białka.

Pyszny, zdrowy, ale i drogi
Tempeh do najtańszych nie należy. W jednym ze sklepów internetowych za 200 g trzeba zapłacić 7, 50 złotych, z kolei 190 g wędzonego tempehu kosztuje aż 9, 60 złotych. – Tempeh na naszym rynku jest od wielu lat, ale był mało popularny u nas, przede wszystkim dlatego, że jest drogi. Natomiast skoro teraz jest mocny trend na dietę wegańską, myślę, że będzie coraz tańszy i bardziej dostępny – podkreśla dietetyk Hanna Stolińska-Fiedorowicz.
Rzeczywiście, coraz więcej restauracji wegańskich i wegetariańskich serwuje tempeh, ale też coraz chętniej przyrządzamy go sobie w domu, na przykład na obiad. Nic dziwnego. W końcu ten superfood jest bardzo zdrowy. – Jeżeli coś jest fermentowane, tak jak w przypadku tempehu, to jest korzystne dla naszego zdrowia, bo są to bakterie probiotyczne, regulujące pracę naszego układu pokarmowego – mówi dietetyk Hanna Stolińska-Fiedorowicz.

To nie jedyne korzystne właściwości tempehu dla naszego organizmu. – Zawiera dużo witaminy z grupy B, magnezu, żelaza, kwasów Omega 3. Niestety zawiera sporo soli, więc jeżeli ktoś ma nadciśnienie, to z tempehem musi uważać – tłumaczy dietetyk.
Jak go jeść?
Tempeh najczęściej jemy podobnie jak tofu, czyli w postaci smażonej, pokrojony na przykład do sałatki lub też jako dodatek na kanapkę. Bardzo często mówi się, że tempeh jest zamiennikiem tofu. – Tofu to też soja, ale nie zawsze sfermentowana. Tempeh nawet jest lepszy i zdrowszy – uważa dietetyk.


Choć to wegański superfood, upodobali sobie go też niektórzy mięsożercy. Być może dlatego, że jak się go podsmaży smakuje podobnie co bekon. Niektórzy porównują jego smak do grzybowo-orzechowego aromatu.
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...
0 0Serial zachwycił miliony, mamy teraz film. "Downton Abbey" to idealny tytuł na jesień
Actina 0 0Stąd wyjdą przyszli zwycięzcy turniejów gamingowych. Dom marzeń każdego gracza
Kazar 0 0Przestaniecie tęsknić za latem. Wczesnojesienna kolekcja Kazar to kwintesencja stylu
FELIETON MICHALIK 0 0Egzamin z konstytucji, testy psychiatryczne. Bez tego nie pozwólmy startować w wyborach
0 0Prezydent podpisał ustawę, będzie niższy PIT dla 25 mln osób. Ale jest jeden haczyk
0 0W trzy lata schudł 50 kg. Kamiński: Polityk PiS współczuł żonie z powodu mojego rychłego odejścia
WYWIAD 0 0W Sejmie się jej boją. Justyna Dobrosz-Oracz szczerze o "pościgach" za politykami
WYBORY2019 0 0Pierwszy sondaż prezydencki z Kidawą-Błońską! Zaskakujący wynik