Jagody goji stają się obciachem, postaw raczej na masło z alg. Oto superfoods, które będą trendowe w roku 2019

Superfoods 2019
Superfoods 2019 Fot. Instagram/collection_pr
Spirulina, quinoa czy moringa – to tzw. superfoods, które święcą wielkie triumfy w tym roku. Ale idzie nowe! Amerykańska firma Whole Foods Market opublikowała listę produktów spożywczych, które ich zdaniem zdobędą miano Superfoods 2019 roku: od lodów z awokado, po masło z wodorostów. Co jeszcze znalazło się w tym nietypowym zestawieniu?


Warto podkreślić, że niektóre z tych propozycji przewijały się na Instagramie już w tym roku, chociażby charcoal latte, czyli czarna kawa z aktywnym węglem lub moon milk, czyli mleko ze zdrowymi dodatkami roślinnymi, np. z adaptogenenem, czyli bogatym w składniki odżywcze suplemenem, który wzmacnia siły witalne. Lecz jakie nowości można znaleźć na liście Superfoods 2019?


Owoce Azji i Oceanii


Według Whole Foods Market, sklepowe półki w przyszłym roku zostaną zdominowane przez smaki z Azji. Kolorowe owoce, w tym guawa, pitaja i marakuja mają zastąpić tak modne dziś jagody goji.

Produkty na bazie konopii


Olej CBD niedługo będzie na ustach wszystkich. Uzyskiwany jest najczęściej z konopi przemysłowych, zwanych też siewnymi. CBD to skrót od kannabidiolu, który można znaleźć w roślinach konopi. Nie ma właściwości psychoaktywnych i może być stosowany bez jakichkolwiek obaw przez osoby, które nie chcą znaleźć się pod wpływem narkotycznego działania marihuany. Olej CBD pomoże w w rzucaniu palenia, walczy ze stresem i pomaga w zasypianiu.

Oryginalne smaki lodów


Wegańskie, niskokaloryczne i naprawdę odjechane smaki przewijały się już w mediach społecznościowych. Raport Whole Foods Market pokazuje, że w przyszłym roku staną się wielką potęgą w świecie najmodniejszego jedzenia. Zwłaszcza te zaskakujące. "W przyszłym roku lody o smaku awokado, hummusu i tahini będą czymś normalnym na sklepowych półkach" - piszą twórcy zestawienia.

Smaki inspirowane oceanem


Przekąski z wodorostów to zdaniem jedynie początek, zwiastujący początek globalnej mody na smaki oceanu. Masło z alg, kluski z krasnorostów morskich czy przekąski z nasion lilii wodnej zagoszczą w wielu menu.

Przenośne pakiety przekąsek


Na sklepowych półkach w przyszłym roku mają zagościć przenośne pakiety przekąsek, które zawierać będą nie tylko znane już "zwyczajne" kanapki z serem, lecz także kosztowne specjały. Takie jak najdroższa szynka parmeńska i dojrzewająca mozzarella. Oprócz słonych przekąsek pojawią się też gustownie pakowane, łatwe w transporcie desery: zarówno tradycyjne, jak i bezglutenowe
.

Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie

Oceń ten artykuł:

Trwa ładowanie komentarzy...
POLECAMY 0 0Polacy sprzątają Himalaje. Andrzej Bargiel wziął worki i poszedł na lodowiec. "Ilość śmieci szokuje"
MOTO 0 0Skoda Kodiaq, Karoq, Kamiq. Nazwy podobne, ale auta różne. Najlepiej wyjaśnia to… Krystyna Czubówna
Fundacja Citi Handlowy 0 0Organizacje pozarządowe otrzymały wsparcie. Pomoc ma trafić do m.in. migrantów
ASZdziennikMotorola 0 07 pomysłów na wieczór, które są tak fajne, że aż szkoda ich nie wrzucić na Insta
0 0Możesz się pozbyć boomboxa. Ten niezniszczalny głośnik stanie się sercem każdej imprezy
0 0Po 15 latach Scooby-Doo wraca na ekrany kin. Usłyszymy same gwiazdy
0 0Tusk opublikował poruszający film. Nagranie pokazuje jego najważniejsze osiągnięcia
0 0"Chyba to nie mój świat". Tyszkiewicz już rozczarował się pracą w Senacie
dad:HERO 0 0"Trzeba mieć do kogo wracać..." płk Kruczyński z GROM o tym, jak być komandosem i ojcem
0 0Czy kobiecy sutek zgorszył Moneta? Wyprosili matkę, teraz się tłumaczą